Aikido İstanbul
Aikido Sözlüğü
 
Eski öğrenci Devamını Oku...
 
Aikido Dojo Adabı ve Kuralları

1.) Tüm Uzakdoğu felsefesinde ve özellikle Japonya da "saygı" kavramı çok önemlidir. Bu nedenle bir Dojo ya girdiğinizde önce Dojo’ya, sonra oradaki insanlara selam vererek onlara saygınızı gösteriniz. 

2.) Temizlik yalnızca bir sağlık sorunu değil, aynı zamanda bir saygı göstergesi ve disiplin eğitimidir. Kendinizi ve Aikido elbisenizi daima temiz tutunuz. Kesinlikle çalışma esnasında takılarınızı (küpe, kolye, yüzük, saat) çıkarınız. Sadece sizin için değil, birlikte çalıştığınız diğer insanlar için de tehlike oluştururlar. 

3.) Dojo temizliği, kişisel temizlikle eş değerdedir. Her çalışmadan önce veya sonra Dojo temizliğine katılınız. Bazı Dojolarda tatamiler (minderler) her ders toplanıp kaldırılır. Bu nedenle tüm öğrenciler minder taşımaya yardım etmelidir. 

4.) Çalışmaların başındaki ve sonundaki seremoniler, eğitimin önemli bir parçasıdır. Her öğrenci, derse zamanında gelmekle yükümlüdür. Eğer geç kalmışsanız, hiçbir zaman hoca tekniği gösterirken yada başka birşey izah ederken çalışma alanına çıkmayınız. Kimseye rahatsızlık vermeyeceğiniz ana kadar bekleyiniz ve sessizce çalışmaya katılınız. 

5.) Tatamide uygulanacak tek oturma şekli SEİZA dır. Bağdaş kurmak yada başka bir şekilde oturmak yalnızca, hocanızın iznini alarak veya rahatsızlık durumlarında uygulanabilir. 

6.) Çalışma alanı önemli bir neden olmadan, mecbur kalınmadıkça terk edilmemelidir. Çalışmaya ara vermek yada bırakmak için mutlaka hocanın izni alınmalıdır. 

7.) Çalışmanın bölünmemesi ve dikkatlerin dağılmaması için cep telefonu, alarmlı saat vb. gürültülü cihazlar önceden kapatılmalı, derse geç kalınmışsa sessizce mindere çıkıp hocanın izni alınarak derse başlanmalıdır. 

8.) Hoca bir tekniği gösterirken, çalışma alanının kenarında oturun ve tüm dikkatinizle izleyin. Bu esnada konuşmak, başka yere bakmak, elbiseyle oynamak, yüzünü silmek vb. davranışlarda bulunmak doğru değildir. Bu durum hem diğer öğrencilerin, hem hocanın, hem de sizin dikkatinizi dağıtır. Hoca bir tekniğin bittiğini işaret edince hemen çalışmaya ara veriniz ve süratle çalışma alanını meşgul etmeyecek şekilde oturunuz. 

9.) Eğer hoca çalışma sırasında bir öğrenci ile özel olarak ilgilenirse, o bölümdeki öğrenciler çalışmaya son verip oturmalı ve hocanın açıklamalarını dikkatle izlemelidirler. Açıklaması bittikten sonra hoca arkasını dönmüş bile olsa selam verip çalışmaya devam etmelidirler. 

10.) Aksine bir şey söylenmedikçe tatamide bir yerden bir yere gidiş


SİTEMİZE KATILAN SON SALONLAR